Mikro organisme local wanti asih

Mol = mikro organisme local

Mikro organisme local berfungsi
sebagai:
bahan permentasi pupuk organis
Pupuk cair
Vaksinasi ( kekebalan )
Bahan bahannya :
Rebung ,bernuk ,keong mas, buah buahan masak tidak layak konsumsi
Limbah makanan( sisa makanan ),ikan asin tidak layak konsumsi
Dan bonggol pisang.

Bahan campuran
:gula merah / 1kg bahan 20 %
: Air beras
: Air kelapa

Iwung anak Bambu = Zat Peransang Tumbuhnya tinggi ( Zpt)
= Zat anti bodinya tinggi

Keong Mas = Mengandung gizi untuk tanaman
= mengandung protein

Bonggol pisang = perangsang anakan

Mol buah buahan disemprotkan pada masa primordia untuk menghentikan anakan produktif.

Advertisements

Tinggalkan komen

Filed under Uncategorized

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s